Strožija kontrola uvoza hrane od 1. oktobra

Bez autora
Sep 27 2012

Od 1. oktobra u Srbiji će se primenjivati novo uputstvo o uzorkovanju proizvoda na graničnim prelazima, a o tome će svi zainteresovani biti na transparentan način informisani.Uzorak će se uzimati jednom nedeljno, ali novo je i to što se neće uzorkovati proizvodi koji su do sada kontrolisani više puta, a gde nikada nije pronađeno nešto suprotno Zakonu o bezbednosti hrane.

Strožija kontrola uvoza hrane od 1. oktobraOd 1. oktobra u Srbiji će se primenjivati novo uputstvo o uzorkovanju proizvoda na graničnim prelazima, a o tome će svi zainteresovani biti na transparentan način informisani, na sednici Grupacije laboratorija Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu Privredne komore Srbije (PKS). 

Uzorak će se uzimati jednom nedeljno, ali novo je i to što se neće uzorkovati proizvodi koji su do sada kontrolisani više puta, a gde nikada nije pronađeno nešto suprotno Zakonu o bezbednosti  hrane.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Vlade Srbije prof dr Jan Boćanski, objašnajvajući zainteresovanima šta ih čeka u poslovanju posle 1. oktobra ove godine, naglasio je da se moraju smanjiti troškovi koji su postojali u budžetu Srbije, pa će se uzorci na graničnim prelazima u buduće uzimati jednom nedeljno.

U zemlji ima 47 ovlašćenih laboratorija, sve će biti transparentno, ponedeljkom će se u Vladi Srbije održavati konferencija za novinare na kojima će biti iznošeni rezultati, koliko je ušlo proizvoda u zemlju, da li i koliko ima neispravnih, dakle sve će biti javno.

Zakon o bezbednosti hrane će se strogo primenjivati. Laboratorije ispituju bezbednost i kvalitet proizvoda, dok je inspekcija samo kontrolni organ. To znači da se kontroliše proizvod, a ne dobavljač. Inače, laboratorije odgovaraju za svoje analize, istakao je Boćanski.

Prisutni su se usaglasili da je neophodno definisati propis o službenim kontrolama koji bi u mnogo čemu pomogao u sprovođenju sistema praćenja bezbednosti hrane. Takođe, istaknuto je da je od nadležnih ministarstava neophodno zahtevati donošenje pravilnika o deklarisanju hrane, jer je on osnov za nesmetani protok i slobodan promet hrane, saopšteno je iz PKS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik